США запровадять санкції щодо компаній, які будують “Північний потік-2”

Іноземні компанії, що працюють в проекті будівництва газопроводу “Північний потік – 2” можуть потрапити під санкції США в рамках закону CAATSA (“Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій”).

Про це заявила у вівторок на регулярному брифінгу для журналістів начальник прес-служби ДерждепартаментуСША Хезер Науерт.

“Компанії, що працюють в російському секторі”, пов’язані з будівництвом магістральних трубопроводів між Росією і іншими країнами, “можуть піддатися санкціям відповідно до CAATSA”, зазначила вона, відповідаючи на питання, чи може проект “Північний потік – 2” підпасти під рестрикції з боку Вашингтона.

При цьому дипломат підкреслила, що США “не збираються коментувати” свої плани по введенню обмежень. Науерт розповіла, що зовнішньополітичне відомство “витратило багато часу” на те, щоб пояснити своїм союзникам, партнерам та іншим країнам “наслідки CAATSA” і те, як їх можна уникнути.

“Ми, як уряд Сполучених Штатів, виступаємо проти проекту “Північний потік – 2”. Ми вважаємо, що проект “Північний потік – 2″ підірве в цілому енергетичну безпеку і стабільність Європи. Він надасть Росії ще один засіб для чинення тиску на європейські країни, особливо на такі, як Україна”, – вважає дипломат.

У приклад вона навела ситуацію, коли Росія відключила трубопровід в середині зими і залишила деякі сім’ї без тепла. “Ми вважаємо, що це просто неправильно”, – сказала Науерт.

“Північний потік – 2” – проект розширення діючого магістрального газопроводу “Північний потік”, який зв’язує Росію і Німеччину по дну Балтійського моря в обхід транзитних держав: України, Білорусії, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн.