В Литву не впустили тягач з номерами РФ через перевищення радіації в 7,5 разів

Співробітники Служби охорони державного кордону Литви (VSAT) на Трібоньському КПП отримали інформацію про перевищення допустимого рівня радіації.

При проходженні через портальні радіаційні ворота тягача Volvo з напівпричепом Schmitz, який прибув до Шальчининкай на сході Литви з Білорусі, було встановлено, що рівень іонізуючого випромінювання від транспортованого ним вантажу в 7,5 рази перевищив допустиму норму. Про це в неділю, 1 квітня, повідомили в прес-службі VSAT.

На автомобілі були російські номери. Керував транспортним засобом громадянин Білорусі. Після огляду було встановлено, що документи водія – в порядку. Вантаж – будівельні матеріали – призначався для подальшого транспортування до Німеччини.

При додатковій перевірці будматеріалів за допомогою переносного дозиметра було встановлено, що їх радіоактивний фон становив 1,5 мкЗв на годину – при допустимих показниках в 0,2 мкЗв на годину. Джерелом випромінювання виявилися ізотопи радію-226.

В’їзд в Литву тягачу був закритий, і після завершення всіх формальностей транспортний засіб було повернуто на територію Білорусі.

У жовтні 2017 року німецькі фахівці з радіаційного захисту зафіксували в атмосфері ряду європейських країн ізотопи радіоактивного рутенію-106. В якості можливого джерела його поширення експерти назвали Південний Урал.