МЗС вимагає від РФ допустити українських лікарів до активіста Балуха

Міністерство закордонних справ України вимагає від окупаційної влади Російської Федерації в Криму допустити українських лікарів до активіста Володимира Балуха, який з 19 березня продовжує безстрокове голодування.

Про це у мікроблозі Twitter повідомила речник МЗС Мар`яна Беца.

”Мужній Володимир Балух, політв`язень РФ, голодує з 19 березня. Стан здоров`я погіршується. Вкотре вимагаємо допустити українських лікарів”, – зазначила Беца.

14 березня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок українському активісту Володимиру Балуху. Суд вилучив із звинувачення пункт про придбання боєприпасів, активіста засудили до трьох років і п’яти місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (приблизно 4,6 тисячі гривень).

19 березня стало відомо, що Балух почав голодування, протестуючи проти винесеного йому вироку. Адвокат Балуха Ольга Дінзе розповідала, що зможе побачити підзахисного і дізнатися про стан його здоров’я повну інформацію тільки 2 квітня.

28 березня Міністерство закордонних справ України закликало негайно звільнити Балуха. Український омбудсмен Людмила Денисова звернулася до своєї російської колеги з проханням допустити лікарів до активіста.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, що був на подвір’ї його будинку.