Окрім летальної зброї, Україна отримає ще снайперські комплекси – сенатор США

Американський сенатор Роберт Портман, під час візиту до України, порівняв Володимира Путіна з північнокорейським диктатором, запевнив, що Сполучені Штати на боці України, і пообіцяв, на додачу до «Джавелінів», снайперські комплекси.

Санкційний тиск на Росію. Міжнародні зусилля для розгортання місії ООН на Донбасі. Такі головні теми обговорювали на зустрічі в Києві президент Петро Порошенко та американський сенатор Роберт Портман. Республіканець Портман, великий друг України, співавтор антиросійських санкцій отримав з рук президента орден «За заслуги».

Серед його заслуг і те, що наполегливо лобіював перед американською адміністрацією надання Україні оборонної зброї.

Америка на боці України, вкотре запевнив українців сенатор. І хай нікого не вводить в оману інформація про можливі запросини Путіна в Білий дім, сказав Портман на зустрічі з пресою.

«Адміністрація США вважає, що треба підтримувати діалог з Росією. Між іншим, таку само думку має і стосовно Північної Кореї. Це зовсім не означає, що ми погоджуємося з Північною Кореєю бодай у чомусь. Не треба сприймати такі контакти як якусь послугу. Вони відбуваються радше в інтересах нашої країни, якій необхідно мати кращі стосунки із великою ядерною державою. Що б там не казали окремі медіа, адміністрація Трампа тримає чітку лінію у підтримці України. Зауважте, що саме ця адміністрація, а не попередня, надала Україні летальну зброю для захисту», – заявив Портман.

Як наголосив сенатор, окрім «Джавелінів», незабаром Україна отримає і снайперські комплекси.

«Вчора я побував на Донбасі, де досі гинуть українські солдати. Минулого місяця більшість втрат були спричинені, найвірогідніше, вогнем ворожих снайперів. І одне з недавніх рішень американських законодавців і адміністрації – надати снайперські комплекси українській армії. Щоб можна було відповідати на вогонь снайперів, які вбивають українських військових. Це один із конкретних прикладів, який доводить, що США стоять пліч-о-пліч із Україною».

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. 1 березня Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

Оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік передбачає надання Україні 350 мільйонів доларів оборонної допомоги, зокрема і можливість передачі летальної зброї.

«Джавелін» (Javelin) – американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження бронетехніки, танків, а також БПЛА, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку. Вартість одного комплексу, укомплектованого 6-ма ракетами становить понад мільйон доларів США.