Facebook розсилає користувачам повідомлення про витік даних

Соціальна мережа Facebook починає сповіщати 87 мільйонів своїх користувачів про те, чи були їхні дані без їх відома зібрані британською консалтинговою компанією Cambridge Analytica, яка надавала послуги передвиборному штабу президента США Дональда Трампа в 2016 році.

У Facebook вважають, що найбільше користувачів, більше 70 мільйонів,постраждали в США, проте є і по мільйону користувачів в Філіппінах, Індонезії і Великобританії.

Компанія принесла вибачення за порушення безпеки. Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав, що компанія зробила «величезну помилку», не забезпечивши більш пильний контроль за використанням даних і дотриманням обов’язків компанії.

Компанія дозволила британському дослідникові Олександру Когану створити в Facebook додаток, з яким більше 200 000 користувачів надали свої особисті дані, якими він згодом поділився з Cambridge Analytica. Однак число користувачів, чиї дані в результаті виявилися у компанії, зростала в геометричній прогресії, оскільки витік також торкнувся друзів, знайомих і родичів користувачів програми.

В Cambridge Analytica стверджують, що компанія отримала дані лише 30 мільйонів користувачів Facebook.

Цукерберг проводить закриті зустрічі з законодавцями у Вашингтоні, а 10 квітня дасть свідчення в двох комітетах Конгресу.

Компанія розсилає всім 2,2 мільярда користувачів посилання, по яких вони можуть пройти, щоб перевірити, якими додатками вони користуються, і дізнатися, як перекрити сторонній доступ до своїх програм.