Ракету Electron спробують відправити у космос в кінці квітня

Ракету Electron спробують відправити у космос зі стартового майданчика в Новій Зеландії в кінці квітня.

Двотижневе вікно для запуску відкриється 19 числа.

Про це повідомляє nv.ua.

Electron повинна доставити на орбіту два супутники, що належать Spire Global, і один для Geo Optics. Обидві компанії базуються в Каліфорнії і є конкурентами на ринку для збору інформації про погоду і клімат комерційними космічними апаратами.

Перший ступінь Electron оснащена відразу дев’ятьма двигунами, що працюють на рідкому кисні і гасі. Другий ступінь має лише один двигун. Максимальне навантаження не перевищує 227 кг. Довжина ракети складає всього 17 метрів, тоді як у Falcon 9 SpaceX цей показник дорівнює 70 метрів.

«Ми завжди намагалися створити ракету-носій і запустити стартовий майданчик, який міг б запропонувати найчастіші можливості для запуску у світі, і ми досягнемо цього в рекордно короткий термін», – сказав Пітер Бек, засновник і виконавчий директор Rocket Lab.

Представники Rocket Lab стверджують, що зараз клієнти забронювали всі заплановані запуски ракети Electron на 2018 і 2019 роки. При цьому компанія в найближчі пару років розраховує збільшити максимальну частоту запусків своєї ракети. До кінця поточного року Rocket Lab має намір запускати Electron раз на місяць. Основною перевагою Electron є порівняно низька ціна запуску – в компанії розраховують, що вона складе 4,9 млн доларів, а це набагато нижче вартості запуску більш потужних ракет.

У Rocket Lab кажуть, що Electron ідеально підходить для виведення невеликих супутників на орбіту в відносно недорогих місіях. На думку творців, Rocket Lab дозволить закрити потреби комерційних операторів супутникового зв’язку, університетів і урядів, що намагаються розгорнути корисне навантаження при малих бюджетах.

«Ми можемо запускати корисне навантаження на орбіту кожні 72 години. Наш досвід показує, що частота пусків грає вирішальну роль для ринку малих супутників», – додав Пітер Бек.