Понад півмільйона українців підписали декларації з лікарями

За підсумками перших двох тижнів з початку кампанії з вибору лікаря первинної ланки укладено понад півмільйона декларацій між лікарем та пацієнтом. 

Про це на брифінгу сказала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє «Укрінформ».

«За два тижні приписної кампанії декларації підписали понад 350 тисяч громадян України, разом з тими, що були укладені під час пілотного проекту – це більше ніж півмільйона декларацій, понад 1000 закладів первинної медичної допомоги, 15, 5 тисячі лікарів первинної ланки, з них понад 10 тисяч сімейних лікарів (10 263), більше 2,5 тисячі терапевтів (2 624), майже 3 тисячі педіатрів (2 819) вже зареєстровані в електронній системі», – зазначила Супрун.

В середньому за день укладається від 35 тисяч до 50 тисяч декарацій, найбільше було зафіксовано 12 квітня – 84 тисячі пацієнтів визначилися зі своїм лікарем. Також за даними МОЗ, найчастіше декларації укладають люди віком за 65 років – 35% від усіх укладених декларацій, від 40 до 64 років – 24%, від 18 до 39 років – 22%, за дітей віком від 6 до 17 років укладено 12% декларацій і лише 7% – за дітей віком від 0 до 5 років.

Супрун повідомила, що за перші два тижні серед міст найбільше декларацій уклали в Києві – 76 533, Харкові – 26,5 тисячі, Мукачеві – 22, 5 тисячі, Кривому Розі – 12 тисяч, Вінниці – 11, 5 тисячі.

Серед областей на першому місці за кількістю декларацій між пацієнтом та лікарем Донецька область – понад 53 тисячі декларацій, Харківська область – 46 тисяч, Вінницька область – 43 тисячі.

За словами Супрун, ці дані свідчать про те, що місцеві адміністрації в зазначених регіонах краще підготувалися до проведення першого етапу медреформи.

Наразі у двох містах – Львові та Дніпрі, де початок кампанії з вибору лікаря почався із затримкою, всі проблемні питання вирішені, і кампанія розпочалася в звичайному режимі.

В.о.міністра ще раз наголосила, що для укладення декларації медичний заклад повинен мати комп’ютер, підключений до інтернету, уповноважити одного з працівників вносити дані пацієнтів до електронної системи, а також мати принтер та папір, на якому роздруковується примірник декларації. Все це, за словами очільниці МОЗ, має забезпечити саме місцева влада.