Мей розповість в парламенті, чому Велика Британія взяла участь в ударах по Сирії

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей розповість у понеділок в парламенті Сполученого Королівства про причини, що спонукали її приєднатися до США і Франції в нанесенні військових ударів по території Сирії.

Як йдеться у витягах з виступу Мей, що надійшли в ТАСС з канцелярії глави уряду, вона загострить увагу на те, що ця військова операція, проведена в ніч на суботу, була в інтересах самої Великої Британії.

“Дозвольте бути мені абсолютно ясною – ми вчинили так, тому що це відповідає нашим національним інтересам. У наших національних інтересах запобігти подальшому використання хімічної зброї в Сирії, зберегти і виступити на захист світового консенсусу з приводу того, що подібна зброя не може бути використано” , – заявила Мей.

Сама британський прем’єр не сумнівається, що сили, підконтрольні президенту арабської країни Башару Асаду, причетні до передбачуваного недавнього застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума. Саме ця атака, яка сталася, за деякими твердженнями, 7 квітня, і стала причиною удару по території арабської республіки.

“Ми впевнені в нашій оцінці з приводу того, що сирійський режим з високим ступенем ймовірності був відповідальний за цю атаку і що його постійна модель поведінки означала, що він з високим ступенем ймовірності продовжить використовувати хімічну зброю”, – вважає британський прем’єр.

Мей має намір звернути увагу на те, що Росія за останні роки не раз блокувала резолюції Ради Безпеки ООН щодо Сирії, і заявити в зв’язку з цим, що Лондон “не може більше чекати, щоб полегшити гуманітарні страждання, викликані атаками із застосуванням хімічної зброї”. “Ми не можемо допустити, щоб застосування хімічної зброї стало нормою – будь то в Сирії, на вулицях в Великої Британії або де б то не було”, – додала Мей.

При цьому британський прем’єр підкреслила, що Лондон відчуває в цьому питанні широку міжнародну підтримку. “Ми вчинили так, тому що ми вірили в те, що це правильно. І ми не були на самоті. У розпочатої нами акції є широка міжнародна підтримка”, – заявила Мей.

Так, Мей скаже депутатам, що на минулих вихідних вона провела телефонні розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, прем’єр-міністрами Італії, Канади та Австралії Паоло Джентілоні, Джастіном Трюдо і Малколм Тернбулл, головою європейського ради Дональдом Туском. “Всі вони висловили підтримку діям, які зробили Великобританія, Франція і США”, – відзначить Мей.

Після її заяви в Палаті громад, нижній палаті британського парламенту, пройдуть дебати на тему участі Великобританії у військовій операції. Як очікується, вони не будуть простими для прем’єр-міністра, так як її рішення схвалити удари, не заручившись санкцією парламенту, викликало чимало критики в Великобританії. Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін, наприклад, запропонував обмежити повноваження уряду самостійно, без узгодження з парламентом приймати рішення про участь у військових конфліктах.