ГПУ проведе перевірку фактів щодо незаконного збагачення нардепа Кірша

Генеральна прокуратура проведе перевірку фактів щодо незаконного збагачення народного депутата Олександра Кірша.

Про це повідомляють “Українські новини” з посиланням на видання “КП в Україні”.

Як пояснило джерело в ГПУ, увагу привернув подарунок, який отримувала дружина нардепа. Згідно електронної декларації політика, в минулому році Марія Борисівна Кірш (мама народного депутата) презентувала його дружині Наталії Красніковій 500 тисяч гривень. Звідки у вісімдесятидворічної  пенсіонерки така сума поки не зрозуміло: з 1998 року весь її офіційний дохід склав близько 76 тисяч гривень.

Правоохоронці сумніваються, що подарунок насправді мав місце, повідомляє видання. Є підозра, що сім’я Кірша таким чином спробувала легалізувати частину тіньових доходів, адже офіційні заробітки депутата та його дружини відносно скромні. Депутатська зарплата Кірша за минулий рік составілаоколо 276,5 тисяч гривень, Наталія Краснікова заробила 65 тисяч гривень. У пари є невеликі заощадження в готівці і на банківських рахунках (в сумі близько 7 тисяч євро і 114 тисяч гривень).

Ні офіційні доходи, ні накопичення не дозволяють  депутату і його дружині здійснювати дорогі покупки (офіційно з 1997 року дружина депутата найбільше заробила лише 246 тисяч гривень). Тим часом, Наталія Краснікова в минулому році придбала новенький Hyundai Elantra вартістю 466 тисяч гривень. При цьому вона продала свою стару машину – Honda Civic 2004 року випуску. Яку суму Краснікова виручила від продажу авто не ясно, дохід від продажу в декларацію чомусь не внесений. Але якщо виходити з оцінки, різниця в ціні між новим і старим автомобілем склала близько 360 тисяч гривень. За версією правоохоронців, саме цим і пояснюється “мамин подарунок”: сума в 500 тисяч гривень була внесена до декларації нардепа, щоб дати можливість сім’ї пояснити, звідки у неї з‘явилися кошти на нове авто, пише видання.

Депутат, який входить до Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики, чомусь не врахував: якщо вартість подарунка перевищує 25% від розміру мінімальної зарплати, з нього повинен сплачуватися податок на доходи фізосіб. Виняток зроблено для родичів “першого споріднення” – але для свекрухи невістка такою не є. Отже, Наталія Краснікова зобов’язана була задекларувати подарунок, сплативши 97,5 тисяч гривень податку на доходи фізосіб і військового збору. Але, як з’ясували правоохоронці, дружина Олександра Кірша подарунок не задекларувала і податки не сплатила.

Тим часом, у Олександра Кірша була можливість легалізувати свої доходи – в минулому році він продав корпоративні права на свою компанію “Аудиторська фірма “Магнет” (компанія спеціалізується на консультаціях з податкової тематики). Але дохід від продажу компанії депутат не задекларував. За версією правоохоронців, це зроблено, щоб уникнути сплати податків. Цікаво, що таким же чином в 2014 році Олександр Кірш продав ще одну свою компанію ТОВ “ААН “Сейя-Кірш-Аудит” без основного прибутку від продажу і не заплативши прибутковий податок.

В ході слідства депутату можуть бути задані і інші питання, що стосуються його декларації. Офіційно Кірш не має інших доходів крім депутатської зарплати. Однак депутат активно дає консультації з питань оподаткування. На сайті компанії “Інформ-Консалтинг” Олександра Кірша рекламують як “гуру мінімізації податків” і пропонують фінансовим директорам і бухгалтерам взяти участь в його семінарах, участь в семінарі коштує 1250 гривень.

За попередньою інформацією, Киршу може бути висунуто підозру за статтею 386, п.2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), пише видання.