Місія Європарламенту: Реформи в Україні загальмували

Після перемоги Революції гідності Європейський Союз пообіцяв надати Україні 3,4 мільярда євро макрофінансової допомоги для підтримки проведення реформ у країні.

Європейці готові фінансово підтримувати боротьбу з корупцією в Україні, реформування державного сектору, судову та економічну реформи, а також розвиток приватного сектора. На ці цілі “постмайданній” владі протягом останніх двох років ЄС уже виділив 2,2 мільярда євро.

Щоби переконатися, що гроші європейців не йдуть “у пісок”, а справді допомагають українцям змінювати країну, Європарламент відрядив до України делегацію членів комітету з бюджетного контролю, які відповідають за контроль над витратами коштів ЄС. Це перший візит представників цього комітету до Києва.

“Ми зустрілися з представниками влади, громадськими активістами і отримали повну картину того, що відбувається в Україні, як ведеться боротьба з корупцією. Ми мали можливість констатувати прогрес у цій сфері”, – зауважила голова місії ЄС з бюджетного контролю Інґе Ґресслє.

Вона позитивно оцінила роботу нових українських антикорупційних органів та закликала не зупинятися на цьому.

Серйозне попередження

Разом із тим, у ЄС до України вже є претензії.

“Ми підкреслили важливість продовження процесу реформ, оскільки багато речей в Україні існує лише на папері. Ми констатували пригальмування у процесі проведення реформ”, – зауважила Ґресслє.

Вона підкреслила, що українська сторона поки не виконала всі взяті на себе зобов’язання щодо реформ, зокрема у проведенні судової реформи. Окрім цього, в огляді загальної фінансової допомоги Україні від ЄС, який члени делегації підготували за результатами поїздки до Києва, йдеться про те, що так і не був прийнятий закон про незалежного регулятора в сфері енергетики, ухвалити який рекомендував Євросоюз. Також не було призупинено мораторій на експорт необробленої деревини, який Верховна Рада встановила у листопаді 2015 року. А саме ця норма порушує умови Угоди про асоціацію України з ЄС, вказують члени європейської делегації.

Утім, ЄС готовий приступити до надання залишку обіцяної макрофінансової допомоги у 1,2 мільярда євро, щойно ці пункти двосторонніх домовленостей будуть виконані. “Ми сподіваємося, що Верховна Рада зробить все необхідне для продовження реформ. Якщо цього не буде зроблено, то ми будемо вимушені заблокувати подальшу фінансову допомогу для України”, – заявила Ґресслє.

Збанкрутілі банки у центрі уваги ЄС

Також Інґе Ґресслє зацікавилася українськими банками, багато яких протягом останніх двох років збанкрутіли.

Члени місії вже порушували це питання під час зустрічей з представниками української влади.

“Ми обговорили банкрутство 72 банків останнім часом і куди поділися гроші, які ніхто не може знайти”, – підкреслила Ґресслє.

Цю ситуацію збираються ретельно проаналізувати у Європарламенті та зробити відповідні висновки, заявила вона. Але один висновок представники ЄС вже зробили – як повідомила голова місії, члени комітету Європарламенту з бюджетного контролю вирішили навідуватися в Україну частіше, не менше одного разу на два роки.

Джерело:DW.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.