Британські депутати зобов’язали заморські території розкрити імена власників офшорів

Депутати Палати громад парламенту Сполученого Королівства зобов’язали у вівторок британські заморські території розкривати імена власників офшорних рахунків.

Це передбачено поправкою, внесеною депутатом від опозиційної Лейбористської партії Маргарет Ходж та депутатом від правлячої Консервативної партії Ендрю Мітчеллом до Законопроекту про санкції та протидію відмиванню грошей.

Поправка, яка була прийнята без голосування, передбачає, що до кінця 2020 року британські заморські території будуть змушені опублікувати імена всіх справжніх власників зареєстрованих в їх юрисдикціях компаній. Раніше владі 14 територій, які знаходяться під суверенітетом Великобританії, в тому числі фінансових центрів на Британських Віргінських островах і на Кайманових островах, вдавалося успішно виступати проти спроб створення централізованих реєстрів з інформацією про бенефіциарних власників компаній.

Уряд Великобританії до останнього моменту опирався ідеї створення подібних суспільно доступних реєстрів, проте був змушений відмовитися від протистояння поправці після того, як стало відомо, що 21 депутат-консерватор підтримали в цьому лейбористів.

“Ми не хочемо безпосередньо розробляти для заморських територій закони, не хочемо ризикувати погіршенням існуючих між нами довгострокових конституційних зобов’язання, які поважають їх автономію. Але ми почули тверду точку зору Палати громад з цього питання і приймаємо той факт, що, без сумніву, думка більшості членів цієї палати полягає в тому, що заморські території повинні мати суспільно доступні реєстри”, – сказав, звертаючись до депутатів, заступник міністра закордонних справ Великобританії Алан Данкан.

Це міра торкнеться і громадян РФ. За даними неурядової організації Global Witness, обсяг коштів російських громадян на британських офшорах досягає £ 34 млрд ($ 47 млрд). При цьому £ 30 млрд ($ 41,5 млрд) лежать на офшорних рахунках лише однієї території – Британських Віргінських островів, написала газета The Sunday Times, яка привела цю статистку.