РНБО підтримав рішення припинити участь України в організаціях СНД

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) підтримала пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Результат пошуку зображень за запитом "снд"

“Рада також підтримала пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД, і доручила міністерству закордонних справ України вжити в установленому порядку заходів щодо припинення дії окремих міждержавних угод”, – йдеться в повідомленні прес-служби РНБО, опублікованому за результатами засідання Ради.

На початку засідання РНБО президент України Петро Порошенко заявив, що Україна припинить свою участь в координаційних органах СНД і попросив МЗС країни підготувати відповідні пропозиції щодо відкликання українських представників.

“Ми не можемо вийти звідти, куди Україна нікуди не входила. Але ми припиняємо участь в координаційних органах СНД”, – сказав президент країни.

Порошенко зазначив, що МЗС України проаналізував і поінформував уряд про доцільність подальшого перебування у складі тих чи інших угод.

“Ми будемо ретельно відпрацьовувати ці позиції, але Україна більше не братиме участі ні в яких координаційних органах СНД. Прошу, Павло Анатолійович (глава МЗС України Клімкін – ред.), найближчим часом, протягом тижня, внести мені пропозиції про відкликання всіх наших представників з Мінська, з координаційних органів СНД. Нам там, в умовах, коли дії координуються країною-агресором, нічого робити”, – підкреслив президент України.

Україна була однією з трьох країн, які підписали Угоду про створення СНД 8 грудня 1991 року разом з Росією і Білоруссю. Однак у січні 1993 року в Мінську на саміті СНД, де був прийнятий Статут Співдружності, Україна його не підписала. З весни 2014 року участь Києва в заходах СНД була зведена до мінімуму.