Країни Чорноморського басейну визнали закритими порти Криму – Мінінфраструктури

Комітет Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю державою порту в Чорноморському регіоні на своєму засіданні в Одесі визнав закритими морські порти, розташовані на території анексованого Росією Криму.

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

«Ухвалення Комітетом Чорноморського меморандуму документу PSCC 19 / 9.2.3 є визнанням закритого статусу кримських портів. Це ще один крок на шляху до недопущення порушення суверенітету України і захисту інтересів держави на міжнародному рівні», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, Комітет також підтримав пропозицію української делегації щодо приведення в Чорноморській інформаційній системі (ЧМІС) назв українських портів відповідно до назв, визначених Класифікатором торгових і транспортних пунктів ООН (UN/LOCODE). Засідання Комітету проходило під головуванням Туреччини. На ньому були присутні представники України, Болгарії, Грузії та Росії.

Публічних коментарів російської сторони з цього приводу немає.

У квітні 2018 року 26 російських вантажних суден порушили заборону на захід у закриті Києвом порти і термінали Криму. З липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів анексованого Росією півострова, гавані Криму закриті для міжнародного судноплавства.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.