740 млн.грн. заборгували шахтарям по зарплаті

Загальна заборгованість з виплати заробітної плати перед шахтарями державних шахт в Україні на сьогодні становить 740 млн грн.

Про це на прес-конференції про проблеми у вугільній галузі повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Загальна заборгованість із заробітної плати становить 740 млн грн. Заборгованість за попередні роки (без урахування квітня) становить 274,9 млн грн, але ще за квітень не виплачено 470 млн грн, тому на даний момент сумарно заборгованість становить 740 млн грн», – сказав він.

Волинець повідомив, що місячний фонд зарплати по всіх державних вугільних шахтах становить 530 млн грн. За його словами, на шахтах працює 41 тис. шахтарів.
«Пройде ще 20 днів і до заборгованості додасться ще один фонд зарплати і загальна заборгованість зросте на 500 млн грн. Держава буде знову змушена виділяти з бюджету гроші», – зазначив Волинець.

За його словами, головною проблемою в державній вугледобувній галузі є корупція на вугледобувних підприємствах, які на сьогодні реалізують вугілля за ціною 2530 грн за тонну, але при цьому все одно не можуть налагодити своєчасну виплату зарплати, а також інвестувати гроші в розвиток шахт і збільшення видобутку вугілля.

«Вугілля немає, є мафія, є корупція», – заявив голова профспілки.

Видобуток енергетичного та коксівного вугілля в Україні в 2017 році скоротився на 14,6% порівняно з 2016 роком – до 34,916 млн т. У першому кварталі 2018 року видобуток вугілля знизився на 19,5% – до 8,3 млн тонн. Основне падіння обсягів видобутку спостерігається на державних шахтах.

За даними Міненерговугілля, станом на 1 березня 2018 року заборгованість із зарплати шахтарям становила 167,1 млн грн.

6 квітня 2018 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що уряд знайшов можливості та погасив всі свої зобов`язання перед шахтарями.