Пашинян обраний прем’єр-міністром Вірменії

Вірменський парламент у вівторок, 8 травня, обрав прем’єр-міністром країни лідера протестного руху, керівника опозиційної парламентської фракції “Елк” Нікола Пашиняна.

За нього віддали голоси 59 депутатів, 42 депутати проголосували проти, повідомляє DW.

Перед голосуванням Пашинян заявив, що за його прем’єрства у Вірменії не буде політичних переслідувань. “У Вірменії не буде людей з пільговими правами, всі будуть рівні перед законом. Не буде передвиборних хабарів, вибори будуть чесними і прозорими”, – наголосив він. В очікуванні виборів прем’єра на площі Республіки в центрі Єревана зібралися кілька тисяч людей.

Після обрання за 15 днів має бути сформований новий уряд країни. Після цього в 20-денний термін уряд повинен подати на затвердження парламенту свою програму.

Нагадаємо, що перше голосування за прем’єра відбулось 1 травня. Але за Пашиняна, який був єдиним кандидатом на цю посаду, проголосували лише 45 депутатів. Проти нього виступили 56 депутатів, оскільки опозиціонера відмовилася підтримати Республіканська партія, яка має в парламенті більшість.
Нікол Пашинян потрапив у політику з журналістики. Він був головним редактором газет “Орагір” і “Вірменський час”. У 2008 році Пашинян був членом передвиборчого штабу кандидата в президенти Левона Тер-Петросяна.

В результаті масових протестів в Єревані проти порушень на виборах Пашинян був оголошений в розшук, і знаходився в ньому півтора року. У 2009 році він здався владі і був засуджений на сім років за звинуваченням в організації масових заворушень. У в’язниці він пробув трохи більше року, звільнившись за амністією в травні 2011 року.
У парламенті політик з 2012 року. Опозиційний блок “Елк”, очолюваний Пашиняном, не користувався особливою популярністю у виборців. На останніх виборах до парламенту він набрав лише 7,7 відсотка голосів. Але Пашинян відомий своєю критикою екс-президента Саргсяна, а також є одним із небагатьох політиків в країні, що виступають за євроінтеграцію.

Хвиля масових протестів у Єревані та інших містах Вірменії почалася в середині квітня на тлі призначення прем’єр-міністром колишнього президента країни Сержа Саргсяна, який очолював державу протягом десяти років.

Посада глави уряду стала найважливішою державною посадою в результаті зміни форми правління з президентської на парламентську. Під тиском протестувальників Саргсян 23 квітня подав у відставку.