Генпрокурор штату Нью-Йорк пішов у відставку після звинувачень в сексуальному насильстві

Генеральний прокурор штату Нью-Йорк Ерік Шнайдерман подав у відставку після виходу статті в журналі New Yorker, в якій чотири жінки звинуватили його в фізичному насильстві.

Результат пошуку зображень за запитом "Ерік Шнайдерман"

Через кілька годин після виходу статті губернатор Ендрю Куомо закликав генерального прокурора піти у відставку, а ще через годину демократ Шнайдерман, який домагався свого переобрання, заявив про відставку.

«В останні кілька годин проти мене були висунуті серйозні звинувачення, які я рішуче відкидаю, – йдеться в заяві Шнайдерман. – Хоча ці твердження ніяк не пов’язані з моєю професійною поведінкою або роботою офісу генпрокурора, вони не дозволять мені очолювати офіс в цей важливий час. Тому я подаю у відставку із закінченням робочого дня 8 травня 2018 року».

У статті в New Yorker, опублікованій ввечері в понеділок, чотири жінки, які стверджували, що в них були романтичні стосунки або зустрічі з Шнайдерманом, заявили, що вони піддавалися фізичному насильству, не даючи на те згоди.

Reuters не може підтвердити ці твердження з незалежних джерел.

«Занурюючись в приватні інтимні стосунки, я брав участь у рольових іграх та  сексуальній діяльності, заснованій на спільній згоді, – йдеться в заяві Шнайдерман. – Я не застосовував насильство по відношенню до кого б то не було. Я ніколи не займався сексом, не отримавши згоди іншої сторони – це та межа, яку я не перейду».

У заяві Куомо говорилося, що, з огляду на «викривальних характер фактів і свідчень, викладених в статті», він не вважає за можливе, щоб Шнайдерман продовжував роботу в якості генерального прокурора.

Журнал New Yorker повідомив, що двоє з жінок «заявили, що Шнайдерман неодноразово бив їх, часто в стані сп’яніння, часто в ліжку і кожен раз без їх згоди».

Дві жінки, названі в статті, охарактеризували дії Шнайдерман, як «фізичне насильство». Одна з жінок сказала, що Шнайдерман вдарив її по обличчю, після того як вона відкинула його залицяння. Після того як вона зажадала, щоб він пішов, він нібито сказав: «Багатьом жінкам це подобається. Їм не завжди здається, що їм це подобається, але коли вони про це подумають, вони попросять ще».

Представник окружного прокурора Манхеттена Сайрус Венс повідомив, що його офіс починає розслідування.

Шнайдерман, юрист з гарвардським дипломом, займав посаду генерального прокурора штату Нью-Йорк з кінця 2010 року. Він був відомим прихильником руху #MeToo ( «Я теж»), який засуджує сексуальне насильство з боку впливових чоловіків в політиці, сфері розваг і бізнесу, включаючи голлівудського продюсера Харві Вайнштейна.

У лютому Шнайдерман подав до суду на компанію Вайнштейна (Weinstein Company) і на нього самого, звинувативши продюсера в сексуальних домаганнях і насильстві, яким він нібито займався протягом декількох років.

На головній сторінці сайту передвиборної кампанії Шнайдерман в понеділок було розміщено заяву, в якій він відкидав звинувачення, висунуті співрозмовницями New Yorker, а також копії новин про його боротьбу за право жінок на аборти і його сутички з адміністрацією Трампа. Його заяву про відставку опубліковано не було.

Відповідно до конституції штату Нью-Йорк законодавчі збори штату можуть заповнити вакансію генерального прокурора. Але з огляду на майбутні в листопаді вибори, будь-яка людина, обраний законодавцями на цю посаду, пропрацює на цій посаді лише кілька місяців.