Пучдемон відмовився від кандидатури на посаду лідера Каталонії

Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон вирішив не висувати своєї кандидатури на посаду керівника регіону.

Про це він заявив у четвер, 10 травня, у відеозверненні з Німеччини, де перебуває після затримання у зв’язку з порушеною проти нього в Іспанії кримінальної справою. На думку Пучдемона, новим главою каталонського уряду має стати Кім Торра, передає інформагенція AFP.

Заява Пучдемона пролунала після того, як Конституційний суд Іспанії розпочав розглядподання уряду країни щодо закону, ухваленого каталонським парламентом, який дозволяє заочне обрання голови уряду регіону. Розгляд цього подання фактично заморожує дію цього закону та блокує можливість обрання Карлеса Пучдемона новим очільником уряду регіону.

Голову Женералітету Каталонії мають обрати до 22 травня. Якщо цього не станеться, мають бути призначені чергові дострокові вибори до регіонального парламенту.

Екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон з жовтня минулого року перебуває за межами Іспанії. В країні проти нього та інших лідерів каталонського руху за незалежність порушили кримінальні справи за обвинуваченням в організації заколоту. Пучдемону, якому в Іспанії загрожує до 30 років ув’язнення, закидають також незаконне привласнення державних коштів. На даний момент він не має право залишати територію Німеччини та очікує рішення суду щодо його можливої екстрадиції на батьківщину.

DW