Telegram подав скаргу на штраф ФСБ до Європейського суду

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 9 травня зареєстрував скаргу Telegram на штраф у 800 тис. руб. (близько 13 тис. доларів), який наклали на месенджер за відмову надати ФСБ ключі шифрування.

Про це 13 травня у своєму Telegram повідомив адвокат міжнародної правозахисної групи “Агора” Павло Чиков.

Правовий аналітик “Агори” Дамір Гайнутдінов повідомив, що ЄСПЛ повідомлений про ще одному судовому рішенні, в рамках якого був заблокований Telegram, і запропонував подати з цього приводу окрему скаргу.

На думку правозахисників, це свідчить про готовність ЄСПЛ розглядати справу, оскільки велика частина скарг до суду відхиляється на стадії реєстрації.

6 квітня Роскомнагляд подав позов про блокування Telegram на території РФ. За два дні до цього, 4 квітня, закінчився термін дії ультиматуму, висунутого Роскомнаглядом до Telegram. Роскомнагляд пригрозив судом, якщо Telegram не передасть ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. 13 квітня Таганський суд Москви ухвалив задовольнити позов Роскомнадзора і заблокувати месенджер Telegram на території Росії.

Санкції пов’язані зі змінами до закону “Про персональних даних”, які набули чинності в Росії 1 вересня 2015 року. Закон зобов’язує як російські, так і іноземні компанії здійснювати зберігання персональних даних росіян на території РФ. У середині листопада 2016 року в реєстр порушників прав суб’єктів персональних даних була внесена соцмережа LinkedIn. Навесні 2017 року Роскомнагляд заблокував мессенджери BlackBerry Messenger, Imo і Line, а також аудіовізуальний чат Vchat.