У сутичках в секторі Газа загинули 50 палестинців

Жертвами зіткнень з ізраїльськими військовослужбовцями на кордоні сектора Газа в понеділок стали 50 палестинців, понад дві тисячі постраждали.

Результат пошуку зображень за запитом "сектор газа сутички"

Такі уточнені дані наводить телеканал Al Mayadeen з посиланням на заяву представника палестинського міністерства охорони здоров’я в блокованому секторі.

Як зазначається, більше 100 постраждалих отримали вогнепальні поранення. Серед убитих – підлітки у віці 12, 14 і 16 років, а також 30-річна жінка. За даними новинного порталу Samanews, жертвою зіткнень також став син одного з лідерів контролюючого анклав руху ХАМАС Махмуда ар-Рантісі Ахмед, який був застрелений ізраїльськими військовослужбовцями на сході Гази. Серед постраждалих – кілька співробітників ЗМІ, в тому числі кореспондент Al Jazeera і його колега з алжирського телеканалу.

Масові виступи в Газі в рамках “Маршу повернення” не припиняються з кінця березня, коли палестинці відзначали День землі в пам’ять про шість арабів, які загинули в 1976 році під час протестів проти відчуження ізраїльською владою сотень земельних ділянок. Сім п’ятниць поспіль вони оберталися зіткненнями і заворушеннями на кордоні.

Акції протесту поновилися вранці в понеділок у зв’язку з церемонією відкриття посольства США в Ізраїлі в Єрусалимі відповідно до рішення президента Дональда Трампа від 6 грудня минулого року.

Спалахнувші в понеділок заворушення вже стали найзапеклішими з кінця березня. Згідно з інформацією, в окремих місцях мешканці анклаву спробували зруйнувати загороджувальний паркан і прорватися на територію єврейської держави. Протестуючі палять покришки, закидають солдатів камінням і запускають палаючих повітряних зміїв для підпалів на території єврейської держави, а також повітряні кулі з палестинськими прапорами.

Військовослужбовці у відповідь застосовують проти демонстрантів сльозогінний газ, водомети і ведуть вогонь на поразку при спробах прорватися в Ізраїль. Крім того, за даними палестинських ЗМІ, солдати також використовують безпілотники, з яких скидають гранати з газом і запальні бомби. Стверджується, що кілька таких безпілотників збиті маніфестантами.