Сенат Конгресу США виступив на захист мережевого нейтралітету

Сенат Конгресу США на засіданні в середу ухвалив спільну резолюцію про захист мережевого нейтралітету, яка тим самим забороняє провайдерам блокувати певний інтернет-трафік.

Ініціативу підтримали 52 сенатори, 47 виступили проти, однак цей захід навряд чи буде підтримана Палатою представників.

Мережевий нейтралітет в інтернеті, офіційно іменувався правилами “відкритого інтернету”, – принцип, який, зокрема, забороняє інтернет-провайдерів блокувати сайти або застосовувати дискримінаційні заходи проти будь-якого інтернет-трафіку. Дане правило було прийнято в лютому 2015 року в період президентства Барака Обами, але в травні 2018 року Федеральна комісія із зв’язку США (ФКС) оголосила про припинення його дії з 11 червня.

Спільна резолюція, що має обов’язковий характер, скасовує це рішення ФКС, її автором виступив сенатор-демократ Едвард Марки. Текст підтримали всі однопартійці Марки і три республіканця. Однак тепер резолюцію повинна прийняти Палата представників, де Республіканської партії, в цілому підтримує дії ФКС, належить більшість голосів.

За ініціативу, яка по суті скасовувала мережевий нейтралітет і вводила нові правила, ФКС проголосувала ще 14 грудня 2017 року. Цей крок активно критикувався і спровокував протестні акції в США. У лютому 2018 року генеральні прокурори 22 штатів подали позов, спробувавши заблокувати рішення про скасування даного принципу.