Cьогодні -День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Україна сьогодні, 18 травня, відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Варто зауважити, що це відносно нові для держави меморіальні дати, які було встановлено в країні опісля Революції гідності. Зокрема, День боротьби за права кримськотатарського народу було затверждено в травні 2014 року, а День жертв геноциду кримськотатарського народу – у листопаді 2015 року.

Обидві меморіальні дати пов’язані з річницею депортації кримськотатарського народу 1944 року.

Зауважимо, що примусове переселення кримських татар розпочалося 18 травня 1944 року о 3 годині ранку і тривало до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс “Про кримських татар” від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висували претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Наразі на державному рівні визнається, що це був акт гено- і етноциду. Зокрема, про це свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії), було депортовано 183 144 тис. кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж перших шести місяців померло близько 110 тис. осіб.