Конституційний суд відкрив провадження за скаргою Савченко

Конституційний суд відкрив провадження за конституційною скаргою народного депутата України Надії Савченко, яка у даний час перебуває під вартою.

Про це написав її адвокат Олександр Шадрін у своєму Facebook, виклавши фото відповідного рішення суду.

Згідно з документом, Савченко подала до Конституційного суду подання щодо відповідності Конституції України (конституційності») частини 5 статті 176 Кримінального процесуального кодексу України (Загальні положення про запобіжні заходи).

Зокрема, депутат вважає дискримінаційними положення частини 5 ст. 176 КПК, що забороняють застосування інших запобіжних заходів, крім арешту до підозрюваних або обвинувачених у скоєнні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України.

Конституційний суд, розглянувши скаргу Савченко, прийняв рішення відкрити конституційне провадження.

Як повідомлялось раніше, 22 березня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко.

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, пыдготовку до терористичного акту, сприяння терористичної організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський райсуд Києва обрав Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 20 травня без права внесення застави.

13 квітня перевірка Савченко на поліграфі була перервана через стан її здоров’я. А 17 квітня вона пройшла допит на поліграфі в слідчому ізоляторі СБУ.

5 червня стало відомо, що захисник Савченко звернувся до Шевченківського районного суду столиці із клопотанням про призначення повторної експертизи на поліграфі.