РФ не повинна приймати ЧС-2018, бо порушила правила – USADA

Глава Американського антидопінгового агентства (USADA) Тревіс Тайгарт висловив стурбованість у зв’язку з тим, що чемпіонат світу-2018 пройде в Росії.

На думку Тайгарт, на ЧС-2018 може відбутися черговий допінговий скандал за участю російських спортсменів.

«Росія не повинна приймати чемпіонат світу, тому що в минулому явно порушувала правила. Щось робити вже пізно, але така ситуація – це поганий сигнал для чистих спортсменів. На жаль, слабкі і політичні рішення, прийняті Міжнародним олімпійським комітетом і ВАДА щодо Росії, змушують багатьох людей задавати собі питання, чи не повториться те, що сталося в Сочі. Не можна бути наївним, коли заходить мова про порушення правил і ухилянні від відповідальності», – наводить слова Тайгарт The Guardian.

Нагадаємо, Міжнародний олімпійський комітет не запросив на Олімпіаду до Пхьончхану 13 російських спортсменів та двох тренерів, яких раніше виправдав спортивний арбітраж.

5 грудня МОК прийняв рішення, яким заборонив російським спортсменам виступати під прапором Росії на зимовій Олімпіаді 2018 року в Пхенчхані (Південна Корея).

Згідно з інформацією, причиною заборони стала програма вживання допінгу, підтримувана російською державою, факт дії якої в 2012-2015 роках Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) вважає доведеним.

Також МОК припинив членство в організації Національного олімпійського комітету Росії. МОК вирішив не накладати повну заборону на участь росіян у літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро у 2016 році, делегувавши це рішення міжнародним федераціям з окремих видів спорту.

Цього разу МОК посилив вимоги, оскільки найбільш серйозні звинувачення проти Росії пов’язані з проведенням зимових Ігор 2014 року в Сочі.

Раніше близько 25 російських спортсменів були позбавлені права виступити на Олімпіаді в Південній Кореї, яка пройде з 9 по 25 лютого 2018 року.