Мін’юст США звинуватив екс-голову ФБР Комі в порушення дисциплінарних норм

Екс-директор ФБР Джеймс Комі допустив дисциплінарні проступки в рамках розслідування порушення Хілларі Клінтон правил службового листування, йдеться в доповіді генерального інспектора Мін’юсту США Майкла Горовиця, поширеному в четвер

“Ми прийшли до висновку, що пов’язані з явним і серйозним порушенням норм ФБР рішення Д. Комі, негативно вплинули на репутацію ФБР і його відділів, які стоять на захисті справедливості”, – йдеться в документі, витяги з якого наводить агентство Bloomberg.

У той же час, у доповіді говориться, що генеральний інспектор не знайшов ознак того, що вчинки Комі в ході розслідування по Клінтон були обумовлені політичною упередженістю.

Так, в прес-релізі по доповіді говориться, що генеральний інспектор не знайшов ознак того, що заява Комі (про завершення розслідування по листуванню Клінтон – ред.) булао результатом заангажованості або спробою вплинути на вибори”. Одночасно, Мін’юст заявив, що не вважає, що у Комі були “резонні або переконливі” виправдання для публікації заяви з розслідування стосовно Клінтон.

Комі влітку 2016 року особисто оголосив про те, що ФБР вирішило не пред’являти звинувачення щодо Клінтон.

У той же час, розслідування виявило політичну заангажованість серед інших співробітників ФБР. Так, у доповіді наводиться листування агента ФБР Пітер Стрзока, що входив в команду спецпрокурора США Роберта Мюллера, з колегою по ФБР Лізою Пейдж. ЗМІ раніше повідомляли, що два агента обмінювалися неприємними відгуками про Трампа.

У новій доповіді наводиться уривок з листування Пейдж і Стрзока, в якій Пейдж запитує: Трамп “ніколи не стане президентом, вірно? Вірно?”. На що Стрзок відповідає: “Ні, не стане. Ми запобіжимо це”.

“Ми були дуже стурбовані текстовими повідомленнями між Стрзоком та Пейдж, які, ймовірно, вказують або створюють видимість того, що рішення по розслідуваннях перебували під впливом упередженості або негожих уподобань”, – йдеться в доповіді генерального інспектора.

В рамках розслідування Мін’юсту США були вивчені дії високопоставлених співробітників ФБР до президентських виборів 2016 року, зокрема, питання, що стосуються проведення розслідування скандалу про використання Клінтон особистої пошти. Крім цього, метою розслідування став аналіз рішень, прийнятих Комі і попереднім генпрокурором США Лореттой Лінч.

Між тим, генпрокурор США Джеф Сешнс підтвердив, що, на його думку, звільнення Комі було вірним рішенням. “Ми визнали, що Комі серйозно порушив дисципліну в ФБР”, – сказав він в ефірі американського телебачення.

При цьому АП зазначає, що як демократи, так і республіканці розглядають автора доповіді Горовиця як аполітичного і неупереджену фігуру. У 2012 році Горовіц склав ще одну доповідь, що стосувався проваленої операції Fast and Furious при Бараку Обамі, яка була спрямована на стеження за картелями в Мексиці.

В ході передвиборної кампанії 2016 року Клінтон піддалася жорсткій критиці за використання особистої електронної пошти у службових цілях в період роботи держсекретарем в 2009-2013 роках. В результаті ФБР почало розслідування цієї справи, але в липні 2016 року припинило його без пред’явлення офіційних звинувачень.

У травні 2017 року Трамп звільнив Комі з посади директора ФБР за “неефективне керівництво бюро”. Комі займався розслідуванням порушень Клінтон правил службового листування, що, на думку Демократичної партії США могло призвести до поразки на виборах. Також Комі розслідував можливе втручання Росії в американські вибори і зв’язку співробітників передвиборної кампанії Трампа з Москвою.