ЄС закликав забезпечити припинення боїв на південно-заході Сирії

Євросоюз закликає гарантів астанинських угод забезпечити припинення бойових дій на південно-заході Сирії.

Про це повідомляється в поширеній у п’ятницю заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Майї Косьянчич.

“Сирійський режим і його союзники почали наступ в провінції Дераа на південному заході Сирії, посиливши артилерійські обстріли та авіаудари, через яких цивільне населення переміщається у бік кордону з Йорданією, що може призвести до потенційно катастрофічної гуманітарної ситуації”, – стверджує Косьянчич.

“Нинішня військова операція проводиться в зоні деескалації, існування яке зобов’язалися підтримувати гаранти астанинських угод. Країни – гаранти зобов’язані забезпечувати в пріоритетному порядку припинення ворожих дій і цих зонах”, – йдеться в заяві.

Чотири зони деескалації в Сирії були створені у відповідності з домовленістю, досягнутою в травні 2017 року на переговорах в Астані представниками Росії, Ірану та Туреччини. Це Східна Гута, район на півночі провінції Хомс, провінція Ідліб і частини сусідніх провінцій Латакія, Хама і Алеппо, а також райони провінцій Дераа і Ель-Кунейтра на півдні країни.