Заступник голови Єврокомісії заявив, що введення США мит на авто з ЄС не залишиться без відповіді

Європа не залишить без відповіді введення США мита на європейські автомобілі.

Про це заявив у суботу в інтерв’ю французькій газеті Le Monde заступник голови Єврокомісії Юркі Катайнен.

“Абсолютно незрозуміло, яким чином машини могли б загрожувати національній безпеці США, – сказав він. – Якщо Сполучені Штати вирішать ввести мита, у нас не буде іншого вибору, крім як реагувати на це”.

Наприкінці травня президент США Дональд Трамп зажадав від своїх служб в інтересах національної безпеки провести дослідження ситуації з імпортом автомобілів в США. Аналогічні процедури передували введенню Вашингтоном мит на європейську сталь і алюміній.

“Ми не хочемо вести бій в Twitter, ні шляхом публічних заяв. Необхідно зупинити цю ескалацію”, – заявив Катайнен.

У своєму коментарі газета зазначає, що “рішення щодо мит на автомобілі може бути прийнято на початку 2019 року, проте в ЄС не виключають, що воно піде ще до листопадових виборів в США”. “В Європі стежать за цим процесом з великим занепокоєнням, враховуючи, що його наслідки були б важкими для європейської промисловості, особливо – німецької”, – підкреслює газета.

Раніше в п’ятницю президент США заявив, що Сполучені Штати введуть мита в розмірі 20% на автомобілі, що імпортуються з країн Євросоюзу, якщо спільнота не прибере торговельні бар’єри щодо американських компаній.