ЄК розпочала санкційну процедуру проти Польщі

Європейська комісія (ЄК) розпочала санкційну процедуру проти Польщі через польський суперечливий закон про Верховний суд.

Про це йдеться в офіційній заяві Єврокомісії.

“3 липня 27 з 72 суддів Верховного Суду ризикують вийти на пенсію. Новий польський закон “Про Верховний суд” знижує пенсійний вік суддів Верховного суду з 70 до 65 років. Ця міра також застосовується до голови Верховного Суду, чий шестирічний мандат буде достроково припинено. Згідно з законом, нинішнім суддям надається можливість заявити про своє прагнення, щоб їх мандат був продовжений президентом, який може бути наданий терміном на три роки і продовжений один раз. Для рішення президента не встановлені критерії, і немає можливості для судового перегляду цього рішення”, – йдеться у заяві.

Єврокомісія зазначила, що такі заходи підривають принцип незалежності судової влади.

Наголошується, що перший етап процедури закінчується позовом до Суду ЄС. Так, польський уряд має місяць на внесення змін.

Крім того, у заяві зазначається, що Комісія готова продовжувати діалог з питань верховенства права.

20 грудня 2017 року ЄК вперше в історії Євросоюзу запустила санкційну процедуру у відношенні Польщі за порушення фундаментального принципу незалежності судової системи, яка може призвести до позбавлення республіки права голосу в Раді ЄС.

Польська судова реформа викликала занепокоєння у багатьох європейських столицях, а також в ЄК, яка ініціювала стосовно республіки розслідування. У липні схвалення в парламенті Польщі судової реформи спровокувало акції протесту, в яких взяли участь понад 100 тисяч осіб. Маніфестанти заявили, що правляча партія “Закон і справедливість” намагається взяти під свій контроль не тільки Верховний суд, але і всю судову систему країни.