У Бразилії мільярдера засудили до 30 років в’язниці

У Бразилії суд виніс вирок у справі 61-річного бізнесмена Ейке Батісти, колишнього мільярдера і найбагатшої людини країни: він визнаний винним у корупційних порушеннях і наступні 30 років мусить провести у в’язниці.

Як заявив адвокат бізнесмена Фернанду Мартінш бразильським журналістам, Батіста оскаржить рішення суду найближчим часом, повідомляє GloboNews.

Зазначається, що серед іншого Батісту звинувачували у виплаті $16,6 млн колишньому губернатору Ріо-де-Жанейро Серхіо Кабралу, який займав цей пост з 2007 року по 2014 рік. Бізнесмен намагався за допомогою підкупу посадових осіб отримати переваги за державними замовленнями. Кабрал був засуджений до 45 років тюремного ув’язнення.

“Саме тому, що він (Батіста, – ред.) був всесвітньо відомим бізнесменом, його кримінальний бізнес потенційно міг завдати шкоди діловому середовищу і репутації Бразилії, залишити глибокі шрами на довірі інвесторів і підприємців, які ще недавно вважали Бразилію хорошим місцем для інвестицій”, – написав суддя Марселу Бреташ в обґрунтуванні рішення.

Батіста з 2006 року по 2010 рік створив шість сировинних компаній. Найбільша з них – OGX Petroleo e Gas Participacoes SA – розмістила акції в 2008 році більш ніж на $4 млрд, заявивши про наявність у неї ліцензій на родовища з запасами в 10,8 млрд барелів нафти. Однак у підсумку, цьогоріч компанія була змушена визнати, що видобуток нафти на більшості цих родовищ неможлива. Кредитори відмовилися надати їй додаткові кошти.

У 2011 році статок Батісти перевищував $30 млрд, він був найбагатшою людиною в Бразилії і посідав восьме місце в списку мільярдерів світу за версією Forbes. Однак у 2013 році він був виключений з рейтингу мільярдерів журналу.