У Латвії затвердили заборону на викладання в приватних вузах російською мовою

Президент Латвії Раймондс Вейоніс затвердив поправки до закону про Вищі навчальні заклади, які забороняють приватним вузам викладати російською мовою.

Про це повідомляє в середу видання офіційне Latvijas Vestnesis.

“Було прийнято рішення не передавати поправки на повторний розгляд, оскільки необхідне єдине вживання мови на всіх рівнях освіти, – цитує Вейоніса агентство LETA. – Це політичне рішення прийнято, і я не бачу підстав, чому його не проголосити”.

Раніше керівники кількох вузів і недержавних організацій звернулися до президента із закликом не затверджувати заборону на навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах країни, який планується ввести вже з початку майбутнього року, і направити його на повторний розгляд в Сейм (парламент). Під зверненням до глави держави підписалися представники Латвійської торгово-промислової палати (ЛТХП), Інституту транспорту і зв’язку, Ризької міжнародної школи економіки та ділового адміністрування (RISEBA), Латвійської конфедерації роботодавців, Латвійської федерації пенсіонерів, Латвійської асоціації інтернету і Латвійсько-британської торговельної палати.

У листі йдеться, що ця заборона зробить негативний вплив на держбюджет країни, оскільки обмеження на використання російської та англійської мови в приватних вузах різко зменшать можливості експорту освіти.

На сьогоднішній день в латвійських вузах навчаються кілька тисяч іноземних студентів, які, сплачуючи за навчання та оренду квартир, за харчування, транспорт та інші послуги, щороку забезпечують внесок до держбюджету в розмірі сотень мільйонів євро.

Парламент Латвії раніше в третьому, остаточному, читанні затвердив розроблені міносвіти поправки до закону про вищу освіту, згідно з яким вже з початку 2019 року в республіці буде введено заборону на навчання російською мовою в приватних вузах і коледжах. Ці навчальні заклади, поряд з державними, повинні будуть реалізовувати програми навчання тільки латиською мовою чи на інших офіційних мов Європейського союзу, до яких російська не відноситься. Щоб ці законодавчі поправки набули чинності, їх повинен був підписати президент.

Як пояснили в міністерстві, ці поправки торкнуться близько 7,5% студентів, які зараз навчаються в Латвії за програмами, які здійснюються російською мовою. З 1 січня майбутнього року прийом нових студентів на російськомовні програми навчання буде заборонений.