Президент підписав указ щодо підвищення пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Президент Петро Порошенко підписав указ №196/2018 «Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами».

Як повідомила прес-служба Глави держави, указ підготовлено за результатами наради, що відбулася 26 квітня в ході робочої поїздки Порошенка на Чорнобильську АЕС.

Згідно з документом, Кабінет міністрів України має створити умови для розвитку та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, в тому числі в рамках утвореного Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Уряду доручено законодавчо врегулювати проблемні питання правового режиму територій, що зазнали радіоактивного забруднення, та розглянути доцільність подальшої дії встановлених обмежень і заборон на здійснення видів діяльності на таких територіях, а також забезпечити підтримку безпосередньо розвитку самого Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника через визначення особливостей його управління та функціонування.

Також в указі приділено увагу заходам щодо соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Уряд має вирішити питання з підвищення розміру пенсій по інвалідності для осіб з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і пенсій у зв`язку із втратою годувальника з числа ліквідаторів.

Указ направлений на вдосконалення державної політики в сфері поводження з радіоактивними відходами та перетворення об`єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, зазначили в прес-службі.