СБУ викрила іноземних інтернет-шахраїв за запитом ФБР

Співробітники Служби безпеки України за сприянням Федерального бюро розслідувань викрили шахрайську схему заволодіння грошима громадян США через Інтернет.

Як повідомляє прес-ценр СБУ, до них у рамках міжнародного співробітництва звернулися представники ФБР із проханням блокувати протиправний механізм, за яким шахраї привласнювали гроші американських громадян, що переводились на рахунки українських банків.

Оперативники спецслужби встановили, що громадяни однієї з африканських країн створили фейкову сторінку знайомств в одній із соціальних мереж. Зловмисники, представляючись американськими бізнесменами, що нібито мають бізнес в Україні, познайомилися з жінкою із США для організації подальшого спільного життя. Надалі шахраї у листуванні повідомили, що «комерсант» має проблеми з українськими правоохоронцями і не може ліквідувати бізнес та повернутися до США. Введена в оману жінка перерахувала зловмисникам півтора мільйона доларів США на «вирішення проблем».

Співробітники СБ України задокументували, що учасники групи зняли кошти у відділеннях вітчизняних банків та легалізували через придбання майна. Під час санкціонованих слідчих дій за місцями проживання іноземців правоохоронці виявили докази протиправної діяльності, зокрема мобільні телефони та комп’ютерну техніку, з яких велося листування, банківські документи, що підтверджують перерахування грошей потерпілою.

Одному із організаторів оборудки повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, його спільнику за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 ККУ.

Шевченківським районним судом м. Києва зловмисникам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави.

Триває досудове слідство.