Дипломати ЄС закликали уряд Молдови врегулювати конфлікт з виборами у столиці

Дипломати ЄС закликали прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа врегулювати конфлікт навколо анулювання виборів мера Кишинева, пов’язавши це з відновленням фінансової допомоги.

Про це йшлося на зустрічі прем’єра з главою представництва ЄС в республіці Петером Михалко та послами інших європейських країн у п’ятницю.

“Підкреслювалась необхідність того, щоб влада Республіки Молдови знайшла демократичний спосіб вирішення цієї безпрецедентної ситуації. Також нагадувалося, що ЄС очікує від влади РМ дотримання принципів незалежності судової системи”, – повідомляє представництво ЄС в Молдові на своїй сторінці в Facebook.

Дипломати запевнили, що будуть пильно стежити за реформами в країні і дотриманням зобов’язань, узятих Кишиневом при підписанні угоди про асоціацію з ЄС. Крім того, вони звернули увагу на заяву Європейської комісії, яка зумовила фінансову допомогу повагою принципів демократії та правової держави.

Критика з боку Брюсселя послідувала після відмови молдовських судів визнати результати виборів мера Кишинева, переможцем яких був оголошений лідер проєвропейської “Платформи Гідність і Правда” Андрій Настазе. У другому турі він на 5 балів обійшов кандидата від Партії соціалістів Республіки Молдова Івана Чебана. Соціалісти визнали поразку, але звинуватили конкурентів у порушеннях при агітації, проте суд відмовився визнавати вибори в цілому, вказавши на порушення обох учасників.

У мотивуючому рішенні йдеться про незаконні інтернет-трансляції Нестасе у Facebook у день голосування, а також постах Чебана цієї соціальної мережі, що, на думку суддів, вплинуло на виборців.

В кінці червня в Кишиневі почалися масові акції протесту проєвропейської опозиції. Демонстранти поклали провину за скасування виборів на контролюючу парламентом і урядом Демократичну партію Молдови, яку звинуватили в узурпації влади в країні. Спостерігачі вважають, що протести будуть посилюватися восени, коли в Молдові мають відбутись вибори до парламенту.