Операцію з порятунку дітей з печери в Таїланді припинено на 10 годин

Рятувальники припинили операцію зі звільнення дитячої футбольної команди з печери на півночі Таїланду, повідомляє телеканал Sky News.

Губернатор провінції Чіанграй, в якій проводиться рятувальна операція, Наронгсак Оссатанакорн заявив, що рятувальникам потрібно “близько 10 годин”, щоб підготуватися до наступного етапу операції, який почнеться вже наступного ранку. Зараз в Таїланді вже настав вечір.

Губернатор також зазначив, що операція проходить “краще, ніж очікувалося”.

Оссатанакорн також уточнив, що завтрашній етап рятувальної операції займе від 10 до 20 годин.

В результаті мусонних дощів коридори печер виявилися затоплені. Відкачати всю воду не вдалося, тому частину шляху школярі йдуть пішки, а частина пливуть під водою. Вони забезпечені екіпіровкою для підводного плавання, їх супроводжують досвідчені дайвери.

Місцева влада повідомляє, що з печери вдалося вивести шість хлопчиків, всі вони доставлені в лікарню. 

Як повідомляло ІА “Центр новин”, в Таїланді рятувальники розпочали операцію з евакуації 12 хлопчиків та їхнього футбольного тренера з затопленої печери, де вони провели два тижні.

Подростки находятся в затопленной пещере с 23 июня

“Операція розпочалася о 10-ій ранку за місцевим часом (6:00 за Києвом). Рятувальники очікують, що в кращому випадку діти виберуться з печери до 21 години за місцевим часом (17:00 за Києвом)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перша частина шляху – найскладніша, адже хлопцям доведеться пройти через вузькі, затоплені водою ділянки печери, часто занурюючись під воду. Раніше дітей навчили користуватися обладнанням для дайвінгу, однак у хлопчиків немає жодного досвіду.

Як відомо, група підлітків 11-16 років і їхній 25-річний тренер з футболу зникли 23 червня в печерному комплексі Тхам Луанг, куди вирушили на екскурсію. Згодом з’ясувалося, що розпочалася злива і у печері стала різко прибувати вода. Діти були змушені піти вглиб на чотири кілометри, опинившись таким чином відрізаними від входу.

2 липня, підлітків виявили британські дайвери Джон Волант і Рік Стантон. Всі тринадцятеро живі і майже неушкоджені, хоча дуже ослаблені, оскільки провели дев’ять днів у темряві і без їжі. Групі почали доставляти їжу, кисневі балони та інші припаси.

Під час операції загинув дайвер – колишній військовослужбовець ВМС Таїланду. Старшина Саман Гуна доставив дітям балони з киснем, а сам знепритомнів на зворотному шляху.