Волкер: українці мають право відкривати вогонь, захищаючись від іноземних військових

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив в інтерв’ю Bild, що українські військові мають право відкривати вогонь на власній території, захищаючи її від іноземних військових.

Так він відповів на питання щодо звітів ОБСЄ, відповідно до яких вогонь на Донбасі відкривають як бойовики, так і українські військові.

“Звичайно, українці теж стріляють, але ви повинні брати до уваги, що все це відбувається на території України. Для країни абсолютно нормально мати солдатів у своїй країні. І це не нормально для однієї країни мати своїх солдатів в іншій країні. Така ситуація на сході України. На українській стороні відбуваються порушення припинення вогню. Але переважна більшість і найбільш серйозні порушення відбуваються на окупованій Росією території”, – зазначив Волкер.

Спецпредставник підкреслив, що існують різновиди порушення припинення вогню.

“Якщо ви захищаєте село в своїй країні, і ви попадаєте під мінометний вогонь, це одне порушення. Якщо ви тоді стріляєте у відповідь, звідки прийшов вогонь, це також є порушенням. Така природа фрази “обидві сторони”. Це досить точно, але також спотворює характер проблеми”, – додав Волкер.