Mail.ru пов’язано зі скандалом в Facebook

Російська Mail.ru Group може бути причетна до скандалу зі зловживанням даними Facebook, передає CNN.

Поки ні про які конкретні порушення не повідомляється.

Російська Mail.ru Group потрапила в сферу уваги концерну Facebook в рамках розслідування про зловживання призначеними для користувача даними британською компанією Cambridge Analytica. Як повідомляє в середу, 11 липня, телеканал CNN, Mail.ru Group розробила сотні додатків для Facebook, частина яких залишилися неопублікованими. Як повідомила прес-служба соцмережі, тільки на два додатки отримали двотижневий дозвіл на збір даних.

“За останні 6 місяців ми дізналися, що у Facebook було мало можливостей для контролю за збиранням і використанням призначених для користувача даних третіми особами. Тепер ми дізналися, що найбільша в Росії технологічна компанія, чиї керівники тісно пов’язані з Володимиром Путіним, потенційно мала сотні додатків, які були інтегровані з Facebook і могли збирати призначені для користувача дані. Якщо це так, нам потрібно визначити, яка інформація була передана за допомогою Mail.ru і що могло бути зроблено з отриманими даними”, – вказав Марк Уорнер, представник Демократичної партії в Сенаті.

До 2015 року, в деяких випадках, коли користувачі Facebook взаємодіяли з додатками, створеними сторонніми розробниками, розробник не тільки отримував дані про цього користувача, але і про його друзів, включаючи ім’я, стать, дату народження, місце розташування, фотографії і те, що вони відзначали як “вподобане” на Facebook. У 2014 році соцмережа оголосила, що змінює політику, і обмежить доступ розробників до даних. Представники Mail.ru Group повідомили CNN, що російська компанія запустила на платформі Facebook близько 20 ігор.

Аймі Арчібонд, віце-президент Facebook по зв’язкам з громадкістю, заявив CNN, що інтернет-гігант поки не має доказів того, що Mail.ru Group неправильно використовувала дані користувачів. Разом з цим Арчібонд зауважив, що розслідування триває, і не став відповідати на питання, чи є у Facebook можливість визначити, як російська компанія використовувала отримані дані. Соцмережа не повідомив, скільки призначених для користувача даних отримано Mail.ru Group або були отримані будь-які дані про американських громадян.

Mail.ru Group контролюється USM Holdings – компанією, заснованою Алішером Усмановим, який був включений до опублікованого в січні міністерством фінансів США список бізнесменів, пов’язаних з Кремлем. Російський інвестор Юрій Мільнер був головою Mail.ru Group, поки не пішов у відставку в 2012 році. Мільнер сказав журналу Forbes, що він був членом тодішньої інноваційної комісії президента Росії Дмитра Медведєва з 2009 по 2011 рік.