Трамп назвав Німеччину заручницею російського газу

Президент США Дональд Трамп виступив з критикою до країн НАТО, які схвалили будівництво газопроводу “Північний потік – 2”.

До робочого сніданку з генсеком НАТО Йєнсом Столтенбергом в Брюсселі Трамп у розмові з журналістами різко розкритикував Німеччину, назвавши її заручницею Росії.

“Це вкрай прикро, що Німеччина укладає газову угоду з Росією, – заявив він. – Ми захищаємо Німеччину, ми захищаємо Францію, ми захищаємо всі ці країни, а між тим ряд держав укладає угоду з Росією на будівництво газопроводу”.

“Ми повинні захищати вас від Росії, а ви віддаєте мільярди доларів в скрині Росії, – продовжив він. – Німеччина знаходиться у Росії в заручниках. Ми безумовно повинні звернути на це увагу”.

“Німеччина повністю контролюється Росією. Після будівництва нового трубопроводу понад 70% поставок природного газу будуть надходити з Росії”, – заявив він. Президент США також нагадав, що ФРН “платить в бюджет НАТО лише 1% від свого ВВП”, а також про те, що глава ради директорів компанії Nord Stream 2 – колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер.

“Скажіть мені, це справедливо? – заявив Трамп. – Це неприйнятно!” Він зазначив, що “Німеччина – багата країна” і що, на його думку, Берлін може збільшити свої військові витрати негайно”.

Реалізація проекту “Північний потік – 2” неприйнятна для США, підкреслив Трамп.

“Північний потік – 2” передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.