“Народний фронт” чекає від Порошенка заяви щодо відкликання кандидатури на члена ЦВК

У фракції “Народний фронт” очікують позицію президента України в зв’язку пропозицією фракції “Блоку Петра Порошенко” до колег із парламенту відкликати дві кандидатури зі списку претендентів до складу Центральної виборчої комісії (ЦВК).

“Це дуже свіжа заява і позиція. Ми чули заяву “Блоку Петра Порошенка”, але ще не знаємо позицію суб’єкта внесення кандидатур до парламенту”, – сказав народний депутат з фракції “Народний фронт” Леонід Ємець журналістам у четвер у Києві, пише Інтерфакс.

Він висловив жаль, що така ініціатива з’явилася в останні пленарні дні.

“Фракції вже не має жодного відношення до цієї вистави. Її вносить і перевносить суб’єкт, визначений законом … обов’язково, щоб суб’єкт внесення – президент – відкликав одну або дві кандидатури. Просто заяви фракції недостатньо”, – наголосив нардеп.

Раніше цього дня глава фракції БПП Артур Герасимов заявив, що його фракція готова відкликати одного зі своїх кандидатів до складу Центральної виборчої комісії і закликає фракцію “Народний фронт” зробити те ж саме.

Як повідомлялося, президент України рекомендував 14 кандидатур на 13 місць у ЦВК.

5 липня народні депутати відмовилися розпочати звільнення членів ЦВК, термін повноважень яких закінчився, і до призначення нових. Після цього фракція “Блок Петра Порошенка” відмовилася від голосування в Раді, доки народні депутати не повернуться до розгляду питання оновлення складу ЦВК. На вечірнє засідання того дня і на засідання 6 липня більшість нардепів від БПП не з’явилися.

9 липня голова українського парламенту Андрій Парубій повідомив, що збирає пропозиції від різних фракцій про те, як вийти з цієї ситуації. Зокрема, в парламенті запропонували ідею збільшити кількість членів ЦВК, що надасть можливість збільшити кількість вакантних посад у ній і призначити всіх 14 кандидатів, внесених президентом.

Представник президента в парламенті, народний депутат фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Луценко допустила, що до четверга, 12 липня, буде знайдено компромісну позицію і Верховна Рада того ж дня зможе змінити кількісний склад ЦВК і призначити її членів замість тих, термін повноважень яких закінчився.

Водночас фракція “Народний фронт” виступила проти ідеї збільшення кількісного складу ЦВК і заявила про необхідність узгодити механізм, яким чином відсіяти одного з 14 претендентів, щоб заповнити 13 вакансій.