ООН заявила про гуманітарні проблеми в Північній Кореї

Близько половини дітей в сільській місцевості в КНДР не мають доступу до чистої води.

Про це координатор Організацій Об’єднаних Націй (ООН) з гуманітарних питань Марк Лоукок заявив на прес-конференції в Пхеньяні в середу, 11 липня, за підсумками триденного візиту в Північну Корею.

За його словами, протягом 20 років ситуація покращилася, однак КНДР ще не позбулася “значних викликів в гуманітарній сфері”. Країна “залишається дуже уразливою до природних катастроф”, зазначив представник ООН.

Кількість постраждалих від затримки росту через недоїдання дітей знизилася з 28% у 2011 році до 20%, повідомив Лоукок. Однак нинішній показник “все ще високий”, підкреслив він.

Крім проблем з харчуванням і доступом до чистої води координатор ООН відзначив брак ліків і медичного обладнання. Зокрема, в одній з відвіданих ним лікарень були медичні препарати тільки для 40 140 хворих на туберкульоз пацієнтів.

Зібрано лише 10% необхідних коштів

За даними Лоукока, ООН має намір зібрати близько 95 млн євро, щоб поліпшити ситуацію в охороні здоров’я і постачання продовольством для 6 млн жителів КНДР. На даний момент за підтримки урядів Канади, Швейцарії і Швеції зібрано лише 10 відсотків необхідної суми, зазначив представник ООН.