Китай до 2020 року має намір зайняти перше місце в світі за кількістю донорів

Влада Китаю активно підтримує розвиток національної системи добровільної трансплантації органів.

Згідно з заявою Державного комітету у справах охорони здоров’я і планового дітонародження КНР, до 2020 року країна вийде на перше місце в світі за кількістю донорів.

“Очікується, що до 2020 року Китай стане країною з найбільшою кількістю донорів органів”, – сказала представник комітету Го Яньхун. Її слова в неділю наводить портал “Чжунго синьвєньван”. Вона зазначила, що, “згідно з прогнозом, вже до кінця поточного року число здійснили пожертвування добровільних донорів у країні перевищить 6 тис. чоловік”. Згідно зі статистикою, в 2017 році цей показник склав 5146 громадян.

Го Яньхун також повідомила, що щорічно в Китаї “близько 300 тис. пацієнтів потребують операції по пересадці органів”, і додала, що “в період з січня по травень цього року в країні було проведено понад 7,5 тис. подібних хірургічних операцій”. “Це на 20,7% більше в річному обчисленні”, – повідомила представник комітету.

За даними Товариства Червоного Хреста КНР, з моменту запуску в 2010 році пробної програми добровільного пожертвування органів в країні було зареєстровано понад 422 тис. її учасників і зібрано понад 46,5 тис. одиниць донорського матеріалу. Це більше, ніж в будь-якій іншій азіатській країні. Тим не менш за кількістю донорів органів Китай значно відстає від деяких розвинених країн. За даними Національного комітету з пожертви і пересадки людських органів, на 1 млн китайців припадає близько п’яти донорів, у той час як у західних країнах їх кількість перевищує кілька десятків: у США цей показник сягає близько 25 осіб на 1 млн, а в Іспанії і зовсім – 47 донорів на 1 млн іспанців.

Фахівці вказують на те, що розвиток трансплантології в КНР стримує недостатньо відпрацьоване законодавство. Зокрема, відсутнє юридичне визначення смерті мозку, тому багато медики відмовляються вилучати органи у людини до повної зупинки серця, припинення течії крові і дихання, але до цього часу вони можуть бути пошкоджені і менш придатні для пересадки. Згідно зі статистикою, лише 16% органів у Китаї пересаджують після смерті мозку донора, що значно нижче порівняно з загальносвітовою практикою.