27 липня Марс наблизиться до Землі дуже близько

Марс наближається до Землі — 27 липня відбудеться велике протистояння Червоної планети.

В даний час Марс затьмарює всі об’єкти на небі, крім Сонця, Місяця і Венери. Крім цього, планета робить те, що можуть робити тільки дуже яскраві об’єкти — наприклад, під час спостережень можна побачити зелені спалахи.

Відео Пітер Розен зняв 12 липня зі Стокгольма у Швеції. За його словами, Марс яскраво сяяв на ранковому небі на висоті всього 6,5° над горизонтом. Йому вдалося скласти отримані послідовності кадрів в зображення, що відображає деякі особливості поверхні, видимі крізь пилову бурю, яка охопила планету.

На знімку можна спостерігати і крихітні голубуваті полярні шапки. Зелені спалахи можуть бути результатом сильного атмосферного заломлення променів, завдяки чому промені червоного і зеленого спектра розділяються. Подібне явище іноді можна бачити під час заходу сонця, коли оранжево-червона гамма раптом сяє на частки секунди зеленим променем.

Але це ще не все. Марс також «народжує» свої власні «освітленні доріжки». Алан Дайер зробив цей знімок на пляжі Дріфтвуд в національному парку Уотертон-Лейкс в Альберті (Канада).

Доріжка світла — це смуга світла на воді, яка з’являється в результаті відбиттів від гребінців маленьких хвиль. Як правило, їх утворюють тільки Сонце і Місяць (а іноді Венера і Юпітер). Тепер же це робить і Марс

Дайер зазначає, що Марс був яскраво-жовтим — частково такий відтінок викликаний найсильнішою курною бурею. Варто лише задуматися: пилова буря на іншій планеті, яку ви можете побачити неозброєним оком. А це означає, що Марс близько. Хоча залишилося ще 2 тижні до максимального зближення, Марс вже майже в 3 рази яскравіше Сіріуса (найяскравішої зірки на небі) і на 30 % яскравіше гіганта Юпітера