У США оприлюднили законопроект щодо санкцій проти спонсорів “Північного потоку – 2”

Американський сенатор Джон Баррассо (республіканець, штат Вайомінг) представив у середу проект закону про введення санкцій проти осіб, що інвестують в здійснення урядом Росії проекти з експорту енергоносіїв, у тому числі газопровід “Північний потік – 2” з доставки російського газу в країни ЄС.

Текст законопроекту опубліковано на офіційній сторінці Баррассо на сайті Сенату Конгресу США.

Законопроект передбачає введення санкцій проти осіб, що здійснюють інвестиції в російські проекти з експорту енергоносіїв, надають гарантії для позик на ці цілі, здійснюють поставку товарів і послуг для цих проектів. Законопроект також містить заходи щодо заохочення експорту природного газу з США.

Сенатор назвав свою законодавчу ініціативу “Закон про співпрацю у сфері енергетичної безпеки з країнами – партнерами в Європі” (“Energy Security Cooperation with Allied Partners in Europe Aсt”, скорочено ESCAPE, по-англійськи “позбавлення”).

Баррассо написав на своїй офіційній сторінці в Twitter, що мета законопроекту – “допомогти союзникам по НАТО уникнути політичного примусу з боку Росії”. Сенатор звинуватив Росію в спробах використовувати енергетичні ресурси для геополітичних цілей.

“Північний потік – 2” – проект розширення діючого магістрального газопроводу Північний потік, що зв’язує Росію і Німеччину по дну Балтійського моря в обхід транзитних держав: України, Білорусії, Польщі та інших східноєвропейських та прибалтійських країн.