У Польщі ухвалили поправку до закону про Верховний суд на тлі протестів

Сенат Польщі в ніч на середу, 25 липня, ухвалив поправку до закону про Верховний суд, яка передбачає, що голову суду зможуть обирати 2/3 суддів Верховного суду.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, поправка може допомогти правлячій партії визначати наступного голову Верховного суду. Раніше очільника Верховного суду обирав увесь склад суду.

Згідно з повідомленням, правка була схвалена, незважаючи на вуличні протести та заперечення опозиції. Зокрема, голосування відбувалося під гасла опозиційних сенаторів “Вільні суди!”.

За даними місцевого видання Gazeta Wyborcza, поправка була внесена до порядку денного непередбачено.

Як повідомлялося, 17 квітня польський Сейм та Сенат прийняли зміни до трьох законів про про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства.

2 липня ЄС розпочав санкційну процедуру проти Польщі через польський суперечливий закон про Верховний суд. Своєю чергою, у Польщі відреагували на рішення Єврокомісії розпочати санкційну процедуру Зокрема, міністр закордонних справ Яцек Чапутовіч заявив, що Польща доводитиме свою правоту у суді. У свою чергу, віце-міністр закордонних справ і міністр з європейських справ Конрад Шиманський заявив, що Польща в 30-денний термін відповість на поставлені перед нею питання з боку Єврокомісії.

Нагадаємо, 1 березня депутати Європейського парламенту схвалили резолюцію, підтримавши рішення Європейської комісії розпочати процедуру санкцій проти Польщі через порушення верховенства права.

8 березня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час зустрічі у Брюсселі з головою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером і його заступником Франсом Тіммермансом представив так звану “Білу книгу”, яка стосується верховенства права. Зазначається, що книга нараховує сто сторінок, де перераховуються причини запровадження нової реформи судової системи. Моравєцький під час зустрічі також заявив, що надмірний тиск Європейського Союзу на Польщу через рефому правосуддя може призвести до непередбачуваних наслідків. За його словами, такий тиск посилить в країні підтримку популістів, які мають антиєвропейські погляди.