Мінрегіон хоче створити публічну базу даних про оснащеність будинків лічильниками

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України створить публічну базу даних про оснащеність будинків лічильниками тепла і води і впровадить процедуру обміну інформацією між органами влади.

Як повідомила прес-служба Мінрегіону, про це повідомив глава відомства Геннадій Зубко, коментуючи прийняття урядом відповідної постанови.

«Ми наводимо порядок у системі обліку тепла і води в будинках. Якщо раніше не було чітких зобов`язань до органів місцевої влади подавати інформацію про кількість встановлених у регіонах будинкових вузлів комерційного обліку, то тепер ми встановлюємо такі зобов`язання, запроваджуємо моніторинг. Він буде публічним, кожен зможе перевірити інформацію, яка щомісяця оприлюднюватиметься на сайті Держенергоефективності», – цитує прес-служба Зубка.

За його словами, в разі виявлених порушень щодо термінів встановлення лічильників, їх заміни або невідповідності технічним регламентам, Держенергоефективності зобов`язане передати цю інформацію Держспоживслужбі для подальшого притягнення порушників до адміністративної відповідальності.

«Тобто з`являється інструмент контролю виконання монополістами Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Ще одна важлива складова повноцінного обліку води і теплової енергії, завдяки якому споживачі платитимуть лише за спожиті ресурси, а не за нормами», – зазначив Зубко.