Прем’єр Македонії пообіцяв поважати підсумки референдуму про перейменування країни

Референдум про перейменування Македонії у вересні дасть шанс усім громадянам обрати майбутнє країни, будь-який результат волевиявлення уряд буде поважати, заявив у вівторок македонський прем’єр Зоран Заєв.

Депутати зборів (парламенту) Македонії затвердили в понеділок більшістю у 68 (всього 120) голосів правлячої коаліції дату консультативного референдуму про перейменування колишньої югославської республіки — він призначений на 30 вересня. Нова назва країни – Республіка Північна Македонія.

У парламентському голосуванні в понеділок не брали участь представники найбільшої опозиційної партії ВМРО-ДПМНЕ, які раніше не погодилися із запропонованим прем’єром формулюванням питання. На думку опонентів Заєва, питання “чи виступаєте ви за членство в ЄС і НАТО з прийняттям договору між республікою Македонія та республікою Греція?” ставить виборців у вимушене положення.

“У нас є день, який відзначить поворот в нашій історії, день, який буде моментом рішення про наше майбутнє… Кожен з нас повинен взяти на себе відповідальність за своє майбутнє та разом з тим за майбутнє нашої країни. Ваш голос-це ваше право. Не дозвольте кому б то не було забрати його у вас або зловживати ним”, — розмістила прес-служба уряду відеозапис заяви Заєва.

“Закликаю вас довести, що ніхто не може похитнути вас в тому, щоб вийти і зробити свій вибір. Я особисто обіцяю, що буду поважати результат вашого демократичного вибору незалежно від результату. Цей результат, ваша воля, буде поважатися”, — пообіцяв глава уряду.

Заєв також підкреслив, що македонці обов’язково збережуть свою національну ідентичність і мову. За його словами, поріг мінімальної явки при загальному голосуванні не потрібно.

Міністри закордонних справ Греції Нікос Котзиас та колишньої югославської республіки Македонія Нікола Димитров в червні підписали угоду про нову конституційну назву країни — Республіка Північна Македонія. Тривала понад 25 років суперечка про назву між Грецією і Македонією заважала прийому останньої в НАТО і Євросоюз. Греція вимагала змінити назву сусідньої республіки, щоб її не плутали з грецькою областю Македонія.

Генсек Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг повідомив в ході саміту організації в Брюсселі 11 липня, що лідери всіх 29 країн-членів офіційно запросили вступити в НАТО Македонію. Столтенберг уточнив, що “як тільки Македонія внесе необхідні зміни до конституції, ми зможемо офіційно запросити країну вступити в НАТО під новою назвою — Республіка Північна Македонія”. Після підписання протоколу про вступ в НАТО, його мають ратифікувати парламенти всіх 29 країн альянсу.