НАБУ арештувало дві ТЕЦ, через які розкрадався газ – Cитник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє, що НАБУ спільно з Нацагентством з розшуку і менеджменту активів (АРМА) припинили корупційну схему розкрадання газу на суму понад 1,4 мільярди гривень.

За його словами, для припинення схеми Новояворівську та Новороздольську ТЕЦ через суд передали в управління АРМА, яке наразі розшукує фахового управителя для обох теплоелектроцентралей, пише Радіо Свобода.

Ситник заявив, що власники ТЕЦ отримували газ за пільговою ціною як для потреб населення (для опалення осель), однак більшість із цього обсягу далі поширювалася «комерційними каналами».

1 серпня НАБУ і АРМА виграли апеляцію щодо арешту цього активу та його передачі в тимчасове управління АРМА, а якби не це, припинення корупційної схеми було би під питанням, визнає Ситник.

Зі свого боку, керівник Нацагентства з розшуку та менеджменту активів Антон Янчук очікує численних позовів від власників з метою повернення собі контролю над обома ТЕЦ.

Керівники НАБУ і АРМА наголошують, що ризик корупційних схем в енергетиці залишатиметься, доки існуватимуть звичайна та пільгова ціни на газ для ТЕЦ і ТЕС. Тому вони підготували спільне звернення до уряду про запровадження додаткового контролю за обсягами споживання пільгового газу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ у Львівській області впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. У НАБУ вважають, що метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

У Національному антикорупційному бюро України вважають, що прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг).

НАБУ розслідує кримінальні корупційні правопорушення, підслідними бюро є найвищі посадові особи.