Вибори повинні прискорити роботу Антикорупційного суду – Ситник

Виборчий процес в Україні прискорить запуск роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС), а фігуранти справ Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) прискорять процес розгляду в судах, щоб не бути підсудними антикорупційного суду, допускає директор НАБУ Артем Ситник.

“На сьогоднішній день є закон… Не вважаю, що це та стадія, коли можна сказати, що вже перемога. Найсерйозніший крок – імплементація цього закону”, – сказав А.Ситник на брифінгу в п’ятницю в Києві.

За його словами, складно прогнозувати, коли саме ВАКС розпочне свою роботу. “Скажу тільки одне: те, що Україна входить у виборчий період, можливо, сприяти тому, що цей суд запускатимуть якомога швидше, тому що треба щось розповідати виборцям”, – висловив думкою директор НАБУ.

Також він не виключив, що фігуранти справ, які перебувають у судах, “прискорюватимуть розгляд у судах”. Директор НАБУ пояснив, що, за наявною інформацією, фігуранти справ “дуже бояться цього ще не створеного інституту” – антикорупційного суду”, пише Інтерфакс.

“Думаю, що сторона захисту за багатьма справами зараз просто почне форсувати події в судах, і за цим буде дуже цікаво спостерігати, хто буде робити ставку на нинішні суди, а хто все ж таки намагатиметься перетягнути справи в новостворений антикорупційний суд”, – підсумував А.Ситник.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про ВАКС (президентський законопроект №7440), що є однією із головних умов продовження співпраці з МВФ. Деякі положення законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів.

Водночас громадська організація “Центр протидії корупції” (ЦПК) звернула увагу на положення, згідно з яким апеляції в справах НАБУ, які вже розглядають суди, проходитимуть у судах загальної юрисдикції, а не в ВАКС.

18 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів з поправкою щодо передання до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) усіх підслідних йому справ з дня початку його роботи.

Чергові парламентські і президентські вибори заплановані в Україні на 2019 рік.