Естонія будує кордон з Росією вартістю 190 млн.євро

Уряд Естонії на засіданні в четвер оголосив, що кордон з Російською Федерацією буде побудований до 2026 року, його вартість складе 190 млн євро.

“Будівництво кордону буде здійснюватися в повному обсязі згідно з проектом департаменту поліції і прикордонної охорони. Вартість кордону згідно з нинішніми цінами складе близько 190 млн євро і він буде готовий до 2026 року”, – повідомили “Інтерфаксу” в прес-службі уряду.

“Наш східний кордон є також зовнішнім кордоном НАТО і Європейського союзу, що робить якісне будівництво кордону ще більш важливим”, – зазначив прем’єр-міністр Естонії Юрі Ратас (Juri Ratas)

У свою чергу міністр внутрішніх справ Естонії Андрес Анвельт (Andres Anvelt) повідомив журналістам, що будівництво кордону продовжиться на північ від точки з’єднання кордонів Естонії, Латвії і Росії. У цих місцях сьогодні відзначається найактивніша протизаконна діяльність, в тому числі нелегальна міграція і контрабанда.

За словами міністра, на наявні нині гроші почнеться спорудження чотирьох ділянок загальною довжиною в 33 кілометри. Питання щодо фінансування стратегічної інвестиції Естонії обговорюватиметься в ЄС при підготовці майбутнього бюджетного періоду, повідомив А.Анвельт.

З урахуванням зростання цін на будівництво, уряд закладає в проект можливе зростання вартості робіт до 7% на рік. Додатково на фінансування послуг з догляду за інфраструктурою кордону передбачається виділяти з держбюджету від 3 до 14 млн євро на рік.

Спочатку планувалося, що кордон з Росією буде побудований в 2019 році і його вартість складе близько 70 млн євро. Однак пізніше з’ясувалося, що в проекті не були враховані багато факторів, і в лютому нинішнього року уряд повідомив, що будівництво обійдеться вже в 179 млн євро без урахування послуг по догляду за інфраструктурою.

Довжина кордону з Росією складає 338,6 км, з яких 135,6 км проходить на суші. Згідно з планами будівництва, на всій його довжині він має бути забезпечений найсучаснішими технічними засобами спостереження та охорони.

На сьогодні з 135,6 км лінії сухопутного кордону частково оснащені всім необхідним для технічного моніторингу дві дослідних ділянки загальною протяжністю в 3,5 км.