Артем Ситник: Матеріали «чорної бухгалтерії» ПР мають судову перспективу (відео)

Про це в ексклюзивному інтерв’ю ІА «Центр новин» заявив Директор Національного Антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Артем Ситник. Національне антикорупційне бюро (НАБУ)

Він розповів, що 27 травня НАБУ отримало заяву (екс-першого заступника голови – начальника Головного управління “К” СБУ генерала Віктора Трепака), про незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх та нинішніх високопоставлених посадовців.

«Вже 30 травня ми почали кримінальне провадження на підставі цих матеріалів», – заявив Артем Ситник.

За його словами, «ці матеріали самі по собі представляють бухгалтерські відомості із зазначеною сумою та підпис особи при отримані тієї суми».

«Ми зараз почали розслідування. Що хочеться зазначити? Я не зовсім зрозумів вчинок В.Трепака, який є діючим працівником СБУ. В нас вже був негативний прецедент, коли ми хотіли спрацювати оперативним шляхом по «кіотським грошам», і лише зараз затримали перших підозрюваних. Адже публічність виступів по цій ситуації позбавила НАБУ певних оперативних можливостей. Вся інформація потрапила у публічний простір. Усі співучасники злочину викинули всі документи, скинули всі телефони», – зазначив Директор НАБУ.

Артем Ситник зауважив, що розслідування затягнулось тільки через те, що певні можливості були втрачені.

«Те саме зараз відбувається і  з цією справою. Замість того, щоб здати документи НАБУ і сприяти розслідуванню, людина йде спочатку до журналістів, дає інтерв’ю, розповідає про певні прізвища, а потім йде в НАБУ. Певні прізвища вже названі в заявах народних депутатів (Сергієм Лещенком – ред.)», – наголосив він.

Крім того, Артем Ситник зазначив, що через таку «публічність» справи, підозрювані вже попереджені та знають, що щодо них можуть бути відкриті кримінальні провадження.

«Називати конкретні прізвища ми не будемо, але попереднє вивчення цих матеріалів дає право вважати, що судова перспектива там є», – підкреслив Директор НАБУ.

Артем Ситник також додав, що одним із напрямків розслідування є дослідження походження цих матеріалів, коли людина повинна не тільки принести їх, але й пояснити, де вона їх взяла.

«Можливо ці матеріали потрібно було розслідувати ще 2 роки тому. Чомусь їх передали спочатку ЗМІ, а потім прийшли в НАБУ. Зараз старт для розслідування є, докази ми будемо збирати.  Але певні оперативні можливості ми втратили через публічну площину, коли в ЗМІ названі прізвища», – резюмував Артем Ситник.

Повне інтерв’ю з Директором Антикорупційного бюро можна буде прочитати в газеті “Правовий тиждень” та на сайті ІА “Центр новин” незабаром.

Як повідомлялось раніше, сьогодні, 1 червня о 17 год. в Національному антикорупційному бюро України відбудеться брифінг директора НАБУ Артема Ситника щодо розслідування матеріалів колишнього першого заступника голови СБУ Віктора Трепака.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.