Москва звинуватила Лондон в порушенні норм дипломатичної ввічливості у “справі Скрипалів”

Поведінка офіційного Лондона у “справі Скрипалів” суперечить канонам дипломатичних відносин і є “кричущим порушенням елементарних норм дипломатичної ввічливості”, заявив РІА Новини представник посольства РФ в Лондоні.

В англійському місті Солсбері 4 березня, згідно з твердженням британських властей, були отруєні колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія, що спровокувало великий міжнародний скандал. Лондон вважає, що до отруєння Скрипалів речовиною А234 причетна російська держава, Москва це категорично заперечує.

“Сьогодні виповнюється рівно півроку, як громадяни Росії Сергій і Юлія Скрипалі були госпіталізовані в районну лікарню Солсбері. Протягом шести місяців вони залишаються в ізоляції під повним контролем британської влади. Вони знаходяться поза полем зору громадськості, в невідомому місці, позбавлені можливості вільного спілкування та листування з родичами, друзями, журналістами та офіційними представниками Росії, не можуть вільно пересуватися”, — вказав представник посольства.

“Британська влада вперто продовжує відмовляти посольству в прямих контактах з ними з метою встановлення реального стану їх здоров’я, умов утримання…”, — додав він.

За його словами, Великобританія продовжує грубо порушувати закріплене конвенціями право Росії на спілкування зі своїми громадянами, а “фактично примусове позбавлення свободи, якому піддалися Скрипалі”, викликає питання щодо дотримання їх прав.

“У перші ж дні після інциденту Росія офіційно запропонувала Великобританії всіляке сприяння. Ми ініціювали спільне розслідування по лінії правоохоронних органів, направили Лондону запит про правову допомогу в рамках порушеної в Росії кримінальної справи, висловили готовність співпрацювати в рамках встановлених процедур ОЗХО. За минулі місяці посольство направило понад 70 нот і листів на адресу МЗС, МВС, поліції Великобританії, регулярно ставимо питання про Скрипалів в особистих контактах з представниками Форін-офісу”, — зазначив представник посольства.

За словами представника посольства, Лондон ігнорує майже всі питання, пропозиції та заклики.

“Були задані десятки питань, що стосуються, в тому числі, місцезнаходження потерпілих, симптомів їх отруєння, які застосовувалися лікарями методів лікування, ходу поліцейського розслідування, надання зразків речовини і біоматеріалів, наявності доказів, здатних пролити світло на те, що трапилося. Практично всі поставлені запитання, пропозиції та заклики були проігноровані”, — сказав він.

“Подібна поведінка Лондона суперечить всім канонам цивілізованих відносин між державами і є кричущим порушенням елементарних норм дипломатичної ввічливості”, — переконаний співрозмовник агентства.

Він зазначив, що РФ, як і раніше налаштована на з’ясування всіх обставин інциденту.

“Росія, як і раніше, рішуче налаштована на встановлення справжніх причин події в Солсбері і буде продовжувати вимагати від британської влади надати повну інформацію про інцидент, забезпечити доступ до нашим громадянам і приступити до справжнього відкритого розслідування з участю російських експертів”, — зазначив він.

Вранці 4 липня у Еймсбері дві людини потрапили до лікарні після впливу невідомої речовини”. Одна з постраждалих померла, чоловік прийшов до тями. У Скотленд-Ярді заявили, що вони отруїлися речовиною, що і екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.

Еймсбері знаходиться неподалік від Солсбері, де на початку березня отруїли Скрипалів. Лондон звинуватив в отруєнні Москву, але не навів жодних доказів. Росія категорично заперечує свою причетність.