Ірландія вперше увійшла в світову десятку країн, де найкраще живеться пенсіонерам

Ірландія зайняла сьому позицію в світовому списку країн, найбільш комфортних для життя пенсіонерів.

Про це повідомила місцева газета The Irish Times з посиланням на рейтинг, який шостий рік поспіль складає міжнародна фінансова корпорація Natixis.

Розташування 43 країн світу в цьому списку визначалося на основі аналізу 18 аспектів фінансово-економічної і соціальної ситуації, враховувався рівень медичного обслуговування, наявність різноманітних пільг, загальний рівень життя. За три останні роки Ірландія змогла піднятися з 19-го рядка, подолавши лише порівняно з минулим роком одразу сім позицій. У світовому топі домінують західноєвропейські держави. На першому місці – Швейцарія, потім – Ісландія, Норвегія і Швеція. На п’ятому-шостому місцях розташувалися Нова Зеландія і Австралія. Крім сьомої за рахунком Ірландії в “пенсійну десятку” увійшли також Данія, Канада та Нідерланди.

Пояснюючи успіх Ірландії, автори дослідження особливо відзначили фактор скорочення безробіття. Це в свою чергу дозволило країні скоротити нерівність у розподілі доходів, оптимізувати податкове навантаження. Фінансова стабільність пенсійної системи та рівень середніх державних пенсій (близько €1,6 тис. в місяць) забезпечив Ірландії 10-е місце в цій проміжній категорії. Загальну якість життя ірландських пенсіонерів оцінено як 12-е серед кращих. Рівень медичного обслуговування – та позиція, за якою Ірландія найбільш помітно відстає від своїх найближчих конкурентів (19-е місце).

“Зростання тривалості життя став найважливішим економічним чинником в глобальному масштабі, – зазначив на сторінках ірландської газети виконавчий директор Natixis Жан Рабі. – Сьогодні люди живуть у середньому до 72 років, але ті, хто народився вже в XXI столітті, подолають позначку 100 років”. “Адаптація до цієї демографічної революції – серйозний виклик для усіх держав без винятку. Проблеми вікової фінансової нерівності і доступності медичних послуг будуть стояти все гостріше, – продовжив глава корпорації. – Від їхнього рішення залежатиме довгострокова фінансово-економічна стабільність країни”.

Ірландський інститут економічних і соціальних досліджень (ESRI), зі свого боку, в недавній доповіді вказав на критичну важливість реформ охорони здоров’я в країні з упором на обслуговування літніх людей. За його даними, за останні сім років кількість ірландців у віці 65 років і старше зросла на 100 тисяч осіб, або на 19%. До 2030 року число старих людей збільшиться ще на 130 тис.